Omdat Sola de diagnose FORL'S (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions) kreeg en daarvoor is behandeld, hierbij in de afdeling gezondheid ook een pagina gewijd aan dit fenomeen mede omdat het LIJKT op ontstoken tandvlees maar vele malen pijnlijker is. Als ontstoken tandvlees dus maar niet overgaat, is het wellicht zaak even verder te kijken.

Als een kat last heeft van FORL’s worden de kiezen aangevreten door lichaamseigen cellen (odontoclasten). Dit begint meestal bij de kieshals  (de overgang van de kroon naar de wortel). De kiezen kunnen daarbij van binnen uitgehold worden terwijl aan de buitenkant weinig tot niets te zien is. Soms zie je een stukje rood reparatieweefsel op de rand van het slijmvlies dat het weggevreten deel van de kies vult. Soms zie je een gaatje op die plek. Op een röntgenfoto is het proces altijd duidelijk zichtbaar. Het lichaam bedenkt dat het de gaten moet opvullen en doet dat met wild vlees, dat is ook wat je kunt aanzien voor ontstoken tandvlees. De enige oplossing tot nu toe is extractie van in ieder geval alle slechte kiezen maar liefst preventief alle kiezen. Bij Sola zijn alleen haar bovenkiesjes slecht. De onderkant zou preventief worden verwijderd. Volgens John Pijnappel is ze twee weken na de operatie ineens twee jaar jonger...

FORL's zijn voor het eerst beschreven in 1930 en komen momenteel wereldwijd in hoge aantallen voor (20-40% van alle katten in de praktijk, meer dan 60% van de tandpatiënten).
Resorptieletsels lijken dus eerder een recent fenomeen. Op kattenschedels in universiteiten en musea daterend van voor 1950, heeft men slechts sporadisch resorptieletsels kunnen vinden en het aantal stijgt dramatisch na 1960. Als de kroon intact lijkt, wil dit nog niet zeggen dat er geen resorptieletsels zijn. Soms is er klinisch geen letsel te vinden en kan men het alleen vaststellen op radiografie. Soms zijn de beelden op radiografie dramatisch: men ziet op klinisch onderzoek een intacte kroon en op radiografie blijkt dat alleen de kroon nog aanwezig is.
Onderstaand twee röntgenfoto's waar de donkere delen het niet meer aanwezige tandmateriaal laten zien:

De etiologie is tot op heden onbekend. Allerhande zaken zijn geopperd als mogelijke oorzaken: voeding (teveel koolhydraten, zuur spraytechniek voor droogvoer, Ca-deficiënt voer, Magnesiumarm voer), mechanische stress, tandplak. Het kan dat de bacteriën uit de tandplak een gingivitis veroorzaken die het hele proces in gang zetten. Toch is ook hierover geen consensus: niet alle gevallen van resorptie worden voorafgegaan door gingivitis en misschien is de optredende gingivitis [= ontsteking mondslijmvlies]  eerder gevolg dan oorzaak van de resorptie.
Verder wordt aangegeven dat deze aandoening genetisch is
waardoor dit vaak bij jong volwassen dieren voorkomt. Dergelijke symptomen kunnen zich ook bij oudere dieren voordoen maar meestal begint deze aandoening op jongere leeftijd.

Hier een paar foto's van "Sola's kiesresten". Om de kiezen veilig te verwijderen, zijn ze ook doormidden geslepen maar er is wel te zien dat het er niet zo goed uit zag...

Hier onder een viertal linken om nog wat meer te lezen...

Dierenkliniek John Pijnappel
DAP Rotterdam Zuid
(grootste deel tekst)
DAP De Keerhoeve
(röntgenfoto's)
Maine Coon Info


Voor Sola's verhaal zie de nieuwspagina vanaf 26-07-2012.

 

 

© Copyright and design Cattery Tormenta 2009