Veel mensen beseffen niet wat het nu eigenlijk kost om zo’n prachtig nestje Coontjes op de wereld te zetten. Ik verbaas me steeds weer over bepaalde gedachten die ik weleens hoor zoals: Goh, een nest kittens… dat is snel geld verdienen !

Het vreemde is dat men het wel heel normaal vindt om voor een rashond een aanschafprijs van 1.000 euro te betalen ... maar dat is dan toch anders… Dat klopt maar op een andere manier dan u nu denkt… de kosten voor een fokker van kittens zijn namelijk vele malen hoger dan die van een hondenfokker. Kittens blijven veel langer bij de fokker (13 weken versus 7, soms 8 weken voor puppies), kattenvoer is duurder dan hondenvoer en kittens worden vaker ingeënt dan een pup voordat ze naar de nieuwe eigenaar gaan (pups zijn vaak nog helemaal niet ingeënt, laat staan gechipt).

Onderstaand dus antwoord op de volgende vraag: Wat zijn de kosten van een kitten voor een (serieuze) fokker van raskatten, die niet bezuinigt op voer, het testen van ouderdieren, de keuze van de dekkater etc. Bij de berekening ben ik uitgegaan van een NORMALE bevalling en een GEZOND nestje van 4 kittens.

Fokker lidmaatschap kattenvereniging 25
Lidmaatschap rasclub (Rasclub Maine Coon)  20
Website server huur - geen ondersteuning-zelf bijhouden 90
Poes vaccineren voor dekking + consult/controle 50
Poes behandelen tegen parasieten voor dekking 10
Poes testen op leukemie en aids (SNAP test)+consult 48
Poes testen op HCM en PKD 149
Dekgeld kater 675
Dekbewijs 1
Benzine uitzoeken en bezoeken kater 25
Benzine halen en brengen van de poes naar de dekkater 50
(ervan uitgaand dat er geen herdekking hoeft plaats te vinden)  
Kraampakket: o.a. slijmzuiger, voedingspipet en speentjes 40
Basis geboortepakket Homeopathie 50
Bevallingsmatjes 10
Kittencolostrum en kittenmelk (22 + 2x 12,50) 47
(misschien niet nodig maar je moet het in huis hebben en de houdbaarheid is kort)  
Nutridrops 22
Controle poes na de  bevalling door dierenarts 40
Stambomen 50
Vaccinatie  (2x) kittens 212
Europees paspoort kittens 27
Chip en registratie chip kittens 130
Parasietenbehandeling kittens en de rest van de katten 65
Benzine tbv middagvoedingen op werkdagen: 12wk x 3dg x 13,5km (1,60 E) 58
Extra voeding poes tijdens zwangerschap en zoogperiode 125
Voeding kittens vanaf 4 weken 400
Kattebakvulling 50

Advertenties

25
   

Totaal:                    2494 : 4 = 623,50 euro per kitten

 

Bovenstaand kostenplaatje is een opsomming van gemiddelde kosten BIJ IEDER NESTJE. We gingen uit van een GEZOND nestje en een NORMALE bevalling dus geen ziekte bij de kittens (extra dokterskosten en medicijnen) en geen keizersnede (kosten zeker 300 euro want in de avond, nacht of in het weekend zullen deze kosten aanzienlijk hoger worden). 

Niet meegerekend zijn de extra was, extra afwas, extra schoonmaken, speciale schoonmaakmiddelen, koffie, thee en/of frisdrank voor bezoekers, krassen op het meubilair, gesneuvelde huisraad, de wat hoger uitvallende telefoonrekening, speeltjes voor de kittens, krabpaaltjes naar leeftijd, mandjes, extra verwarming en slapeloze nachten… Dan nog de tijd voor het maken van foto’s, deze op de website plaatsen, emails van potentiële kittenkopers beantwoorden, potentiële kittenkopers ontvangen en natuurlijk het bijhouden van de administratie.

Daartegenover staat dat het (zeker) 13 weken van deze wondertjes te mogen genieten - dus niet alleen 24 uur per dag zorgen en alert zijn maar zeker ook het plezier – niet in geld is uit te drukken. 

Voordat bovenstaand nestje plaats kan vinden, zijn er al heel wat dingen gebeurd, uitgezocht, aangeschaft en ook die kosten geld:

Cattery registratie 28
Aanschaf fokpoes 800-1500 of meer
Poes testen op Heup dysplasie en Patella Luxatie 140
Werpkist 125
Kittenkooi (Otten) 155
Nylon kitten bench 115
2 zeskantige boxkleden 40
Kraambed materiaal 40
2 konijnenrennetjes om de kamer af te zetten  49
Extra kattenbakken voor de babies (zeker 6) 36
Ombouw slaapkamer tot kittenkamer 255
Weegschaal 2x  75
(1 weegschaal per gram voor de eerste 7 a 8 weken en daarna een babyweegschaal want dan passen de babies niet meer in een klein bakje)  
Elektrisch verwarmingskussentje 50
Digitale thermometer met flexibele punt 12
Snugglesafe  25
Website bouwen

50-500

   

Totaal:                                            1995 - 3145 euro

 

Je eigen camera (die toch echt leuke foto’s maakt) voldoet niet meer als blijkt dat het grootste deel van de foto’s een lege achtergrond betreft of dat je fantastische foto’s van bewegende staarten hebt gemaakt. Dus een nieuwe camera die een x aantal beelden per seconde kan maken: 500 euro. Na dan nog weer gespaard te hebben staat een mooie kittenren van Van Mierlo (350 euro) op het verlanglijstje zodat de kleintjes niet rond een week of 7 uitbreken omdat het ze eindelijk lukt om in het konijnenrennetje naar boven te klimmen en zich er vervolgens overheen te werpen (en dan hollen natuurlijk……)

Gelukkig ben ik een echte liefhebster en doe ik dit als hobby en deze geweldige hobby mag geld kosten!Lachen. (Al zou het wel fijn zijn als je quitte zou spelen…)
Ik geniet van de kittens die in mijn cattery geboren worden, van blij personeel-to-be en niet onbelangrijk… van tevreden moederpoezen.

 

Waarom een raskat met stamboom?

Als u een kitten koopt met papieren van NEOCAT dan betekent dit dat de fokker zich houdt aan de reglementen van NEOCAT en dat is in het belang van u en uw kitten! Waarom?

Het NEOCAT reglement schrijft voor dat een moederpoes slechts 1x in een bepaalde periode een nest mag hebben. Als een fokker de poes uitbuit en te snel weer een nest laat krijgen, volgt een waarschuwing en bij herhaling een royement. Maar koopt u dus een kitten zonder papieren, dan zou dit voor de moederpoes wel eens het zoveelste nest binnen een jaar kunnen zijn. Dan verslechtert de conditie van de moeder en is zij niet in staat haar kittens de vereiste afweerstoffen voor een goed immuniteitsstelsel mee te geven. Gevolg: u krijgt een kwakkelend kitten. Het geld dat u dacht te besparen bent u zo weer kwijt aan de dierenarts.

Koop nooit een zielig kitten met de gedachte dat u hem redt. Deze fokkers rekenen hier op en zullen doorgaan met deze praktijken. Het volgende zielige nestje zal niet lang op zich laten wachten. Als ze met deze kittens blijven zitten, moeten ze vanzelf wel een keer stoppen. Vaak ook mogen deze kittens al voor ze 9 weken oud zijn , vertrekken. Dit om de kosten van enten en verdere verzorging uit te sparen.

Het NEOCAT reglement schrijft voor dat een kitten 13 weken oud moet zijn bij aflevering en zwaarder moet zijn dan 1 kilo. Bij een kitten zonder papieren kunt u de leeftijd niet controleren. Een kitten dat te jong zijn moeder en nestgenootjes verlaat, kan gedrags- en gezondheidsproblemen krijgen.
 
Via de NEOCAT-stamboom met 5 generaties kunt u de afstamming van het kitten bekijken. Goede fokkers maken vaak lange reizen om de juiste kater te bezoeken en om inteelt te vermijden. Een kitten zonder papieren kan voortkomen uit gemakzuchtige paringen van broer en zus of vader en dochter c.q. moeder en zoon. Gevolg: zwakke kittens.
 
Het NEOCAT reglement schrijft voor dat de ouderdieren getest moeten zijn op aids (FIV) en leukemie (FeLV) en dat witte dieren worden getest op doofheid (BAER-test). Bij de Maine Coon wordt tevens (is niet verplicht) gescreend op hart (HCM) en nieren (PKD). Als u een kitten zonder papieren koopt, zijn deze testen niet gedaan en koopt u wellicht een ongezond kitten.

Het NEOCAT reglement schrijft voor dat het kitten ingeënt en ontwormd is. Als bewijs krijgt u een dierenpaspoort, waarin zich tevens op pagina 36 een gezondheidsverklaring van de dierenarts betreffende huid, oren, ogen, gebit, lymfeknopen, respiratie, hart- en vaatstelsel en digestieapparaat bevindt.

Een NEOCAT stamboom met eigendomscertificaat kost slechts € 12,50. De kosten kunnen dus geen beletsel zijn. Als de fokker geen stamboom aanvraagt, betekent dit waarschijnlijk dat hij door de vereniging geroyeerd is OF dat hij geen raszuivere kittens verkoopt.

Pas ook op met een Nederlandse fokker die kittens verkoopt met een buitenlandse stamboom. Er zijn voldoende goede Nederlandse verenigingen, dus waarom uitwijken naar het buitenland? De reden zou kunnen zijn dat Nederlandse verenigingen overtredingen aan elkaar doorgeven en dat de betrokken fokker dus door deze verenigingen geweigerd is en nu zijn heil elders zoekt.

Misschien denkt u € 150 of € 200 te kunnen besparen door een kat zonder papieren aan te schaffen, maar neem dan het bovenstaande wel in overweging. Goedkoop kan duurkoop zijn. Een bonafide fokker die bij een vereniging is aangesloten, wil zijn cattery naam hoog houden en zal u dus ook bij problemen met raad en daad bijstaan. Koopt u een kitten zonder papieren dan kunt u nergens op terugvallen. 

Maar bedenk wel: ieder levend wezen, dus ook een raskat met papieren, kan ziek worden zonder dat iemand hieraan schuld heeft. Als u dit niet kunt accepteren is het beter geen dier aan te schaffen.

 

Heeft u nog vragen? stel ze dan via "contact".

 

 

 

© Copyright and design Cattery Tormenta 2009