Veel gestelde vragen:
 

Zijn jullie lid van een katten vereniging of rasvereniging?
Ja, onze cattery is aangesloten bij Neocat en we zijn lid van de Rasclub Maine Coon.

 

Worden jullie poezen getest op (erfelijke) ziektes/afwijkingen?
Ja, onze poezen worden voordat ze een nestje mogen hebben, getest op HCM, PKD, HD, PL, SMA, FIV en FeLV aangezien we onze cattery, en daarmee ook het ras, gezond willen houden. Voor uitleg zie de pagina gezondheid.

 

Jullie hebben geen kater?
Dat klopt, wij hebben geen eigen kater. Voor iedere combinatie ga ik op zoek naar een kater die goed bij de poes past waarbij ik behalve op karakter let op bijvoorbeeld het inteeltpercentage, hoeveelheid verwekte kittens, vacht en het allerbelangrijkste: de gezondheid.

 

Waarom heet jullie cattery Tormenta?
Een catterynaam kiezen, is nog niet zo eenvoudig, er zijn er al zo veel. Ik wilde graag mijn twee liefdes, katten en Spaans, samenvoegen.

Door te google-len, vielen er al velen af zoals bijvoorbeeld “Sol y Luna” (zon en maan) wat voor mij een mooie natuurlijke doorloop van het leven van een kat weergeeft. Buiten dat was de kater in het oude Egypte het symbool van de zon en de poes het symbool van de maan.

Ook “Luna-Coons” – naar “Hijo de la luna” van Mecano – was helaas geen mogelijkheid.

Wat mij steeds weer opviel bij Sola, mijn eerste Coon-dame, was de enorme energieboost waarmee zij met wapperende blauwe manen door het huis vloog. Dat gaf mij steeds weer het gevoel van een naderende donderbui wat keer op keer een kunstig spektakel is en waar ik enorm van onder de indruk kan raken maar bovenal enorm van geniet.

Vandaar dus “Tomenta” wat donderbui of onweersbui betekent in de Spaanse taal.
 

Wij willen graag bij diverse catteries (met kittens) op bezoek om op basis daarvan een keuze te maken van welke fokker wij een kitten willen. Hebben jullie daar bezwaar tegen?
Nee, zo lang u maar als eerste naar ons komt. De reden hiervoor is dat ieder een eigen bacteriehuishouden heeft die niet hetzelfde is. Kittens kunnen daar ziek door worden om nog maar niet te spreken van  de virussen en schimmels die u van andere catteries kunt meenemen.
Ga nooit zomaar van de ene cattery door naar de andere, wees altijd eerlijk daarover naar fokkers toe (voordat u bij hen binnen staat) zodat zij de keuze kunnen maken u wel of niet te ontvangen die dag.

 

Mag ik gaan fokken met mijn kitten?
Als u wilt gaan fokken met uw kitten dan vragen we u dit bekend te maken voor de aanschaf van het kitten. Er kunnen redenen zijn waardoor wij liever niet willen dat er met een kitten gefokt wordt, bijvoorbeeld omdat er al een ander kitten uit het nest in de fok terecht komt, of wij aan afspraken vast zitten die zijn gemaakt met de dekkater-eigenaar.
Ook een poes of kater 1 nestje laten krijgen is fokken.

 

Werken jullie met een contract/koopovereenkomst? En waarom?
Wij verkopen onze kittens met een 'overeenkomst', waarin de gemaakte afspraken en adviezen die wij u geven m.b.t. het kitten staan. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een liefhebbers-overeenkomst en een fokkers-overeenkomst.
De reden waarom we werken met een overeenkomst is dat door het schriftelijk vast leggen van een aantal belangrijke zaken  we eventuele onduidelijkheden kunnen vermijden. Ook de adviezen die via email worden gegeven over bijvoorbeeld de ontworming en het item “wat eten wij vandaag” vallen onder bovengenoemde adviezen.

Onze koopovereenkomst is opgebouwd in 3 gedeelten:
1. Algemene afspraken; hierin staan kort gezegd zaken m.b.t. de verzorging van het kitten.
2. Gezondheidsaspecten; hierin komen zaken aan de orde  m.b.t. tot de gezondheid van het kitten en uw rechten en plichten als koper daaromtrent.
3. Gezelschapsdier/Fokdier aspecten; hierin staan dingen vermeld welke wij van u verwachten m.b.t. castratie/sterilisatie bij een gezelschapsdier en in geval van een fokdier eisen m.b.t het 'fokken' (zoals o.a. maximaal aantal nesten en nakomelingen waarmee gefokt zal gaan worden, geen raskruisingen, testaspecten e.d.)
De overeenkomst is alleen opgesteld in het belang van het verkochte kitten en niet in het belang van de verkoper (fokker) en /of koper!

 

Vanaf wanneer kunnen wij ons (eventueel) toekomstige kitten bezoeken?
Vanaf zes weken mogen de kittens bezoek ontvangen. Daarna verwachten wij u nog minstens 1 keer te zien voordat het kitten naar u gebracht wordt. (In uitzonderlijke gevallen mag een kitten opgehaald worden.) We willen u vragen niet bij ons te komen wanneer 1 van uw huisdieren een besmettelijke ziekte/aandoening onder de leden heeft. Ook als u twijfels heeft hierover.

 

Wanneer mag ons toekomstig kitten mee naar huis?
Een kitten mag in principe op een leeftijd tussen de 13 en 17 weken verhuizen. Dit moment hangt af van de zelfstandigheid en natuurlijk de gezondheid van het kitten. Het kitten is op het moment van verhuizen na 16 weken volledig geënt tegen katten- en niesziekte, gechipt en behandeld tegen in- en uitwendige parasieten. Vindt de verhuizing al op of na 13 weken plaats, dan heeft het kitten pas één enting gehad. De tweede enting wordt door de dierenarts van het nieuwe personeel gezet en de (kopie) nota wordt naar ons gestuurd en door de cattery vergoed (geheel of gedeeltelijk). Vaccinatiepapieren ontvangt u in de vorm van het dierenpaspoort. Tevens ontvangt u de stamboom (Neocat) en eigendomspapieren.
Wij behouden ons het recht voor zonder opgaaf van redenen niet over te gaan tot de verkoop van een kitten, wanneer op wat voor manier dan ook de vertrouwensrelatie tussen de mogelijk toekomstige kitteneigenaar en ons verstoord is. De aanbetaling wordt dan geretourneerd.

 

Is de prijs van een kitten onderhandelbaar?
Nee, de prijs voor een kitten ligt vast. Wij doen onze uiterste best gezonde, lieve en prachtige Maine Coons te fokken, het gaat om levende wezentjes en geen markt handelswaar.
Als u een optie neemt op een kitten van ons dan vragen wij een aanbetaling. De definitieve optie gaat pas in na ontvangst van de aanbetaling. Annuleert u na 7 kalenderdagen na het nemen van een optie dan komt uw aanbetaling te vervallen.

 

Wat moeten we aanschaffen voor ons kitten?
De 'basisuitrusting' bestaat uit kittenvoer, een kattenbak (niet al te klein), kattenbakvulling, een stevige krabpaal, kattenspeeltjes, een reismand, 2 (rvs) bakjes (voor water en voer), een kam (met roterende en ongelijke tanden) een borstel en eventueel een mandje o.i.d. om in te liggen.

 

Ik wil graag een Maine Coon kitten en ik heb geen andere huisdieren. Wat vinden jullie daarvan?
Het liefst zien wij dat een kitten niet alleen is thuis, dus dat er andere dieren aanwezig zijn in het huishouden bij voorkeur een soortgenoot. Een Maine Coon is een sociaal dier en kan zich erg alleen gaan voelen zonder speelkameraadje. Alleen zijn kan zich gaan uiten in verveling met alle gevolgen van dien.
We gaan graag eventueel met u op zoek naar een speelkameraadje, en denk ook eens aan asiels of aan weeskittenopvang. Ook zijn bij de rasvereniging (Rasclub Maine Coon) vaak Maine Coons bekend die een nieuw adres zoeken.

 

Ik wil graag een Maine Coon kitten maar heb geen kattenren. Wat vinden jullie daarvan?
Een kat kan zich prima vermaken in huis, mits hij/zij voldoende ruimte tot zijn/haar beschikking heeft. Denk hierbij niet alleen aan de vierkante meters maar geef de kat ook de ruimte en gelegenheid om te kunnen klimmen.
Wij zien, zacht gezegd!, liever niet dat de kat vrij buiten kan lopen anders dan in een afgesloten tuin, ren, balkon o.i.d. of aan een tuigje (onder toezicht). Redenen hiervoor zijn o.a.  (verkeers-) ongelukken die kunnen gebeuren met de kat, het (ongevraagd) meenemen van de kat door iemand anders, de overlast die een kat kan veroorzaken in de buurt (denk bijv. ook eens aan de tuinen van buurtgenoten) en ook bijvoorbeeld ziektes (denk aan FIV en FeLV) die de kat op deze manier kan oplopen.

 

Ik heb bovenstaande gelezen en wil graag een kitten van jullie. Wat moet ik doen?
U kunt ons altijd mailen of bellen voor meer informatie over het kitten waar u interesse in heeft.
Ook kunt u bellen of mailen wanneer u interesse heeft in een kitten uit een combinatie die gepland staat. U kunt dan op onze wachtlijst geplaatst worden.
U kunt ons leren kennen door de website te lezen. Wij willen u ook graag leren kennen, een email met informatie over uzelf en uw huishouden wordt dus op prijs gesteld. In deze email kunt u ook eventuele voorkeuren voor een kitten (kater/poes, kleur, vachtpatroon etc.) aangeven. Wees niet bang om veel te vragen : )

 

Ik wil graag een Maine Coon maar geen kitten. Kan ik dan ook bij jullie terecht?
Het kan gebeuren dat we een (jong) volwassen Maine Coon beschikbaar hebben omdat zij zich niet thuis voelt in de groep (we zouden het liefst alle Coons houden maar dat gaat helaas niet wil iedereen genoeg aandacht krijgen en zich happy voelen). Wanneer u geïnteresseerd bent in een (jong) volwassen Maine Coon, laat het ons dan weten, wellicht kunnen we u verder helpen.

 

 

© Copyright and design Cattery Tormenta 2009